Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-04-29@18:04:28 GMT

به موزه نیاز داریم تا جامعه‌ای کوتاه‌مدت نباشیم

تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۸۲۸۷۴

به موزه نیاز داریم تا جامعه‌ای کوتاه‌مدت نباشیم

بهرام پروین گنابادی، معاون فرهنگی انتشارات علمی و فرهنگی در گفتگوی زنده‌ای در اینستاگرام ضمن مرور فعالیت‌های انتشارات در موضوع موزه و مرکز اسناد، به ضرورت‌های تأسیس چنین موزه‌ای برای حفظ سرمایه‌های فرهنگی و تبدیل نشدن به جامعه‌ای کوتاه‌مدت پرداخت.

به گزارش برنا به نقل از روابط عمومی انتشارات علمی و فرهنگی، در روزهای منتهی به افتتاح موزه و مرکز اسناد، همۀ عوامل این شرکت انتشاراتی، تلاش می‌کنند تا برای شکل‌گیری این مرکز مهم قدمی بردارند؛ مرکزی که محل نگهداری میراث بخشی از مهم‌ترین بزرگان فرهنگی معاصر برای آیندگان خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روابط عمومی این شرکت نیز تلاش کرده است که به اشکال مختلف با تولید محتواهای متنوع اخبار مرتبط با موزه و مرکز اسناد را پوشش دهد. در پی همین تلاش‌ها بهرام پروین گنابادی، معاون فرهنگی انتشارات علمی و فرهنگی، در گفت‌وگوی زندۀ اینستاگرامی حضور پیدا کرد و دربارۀ خبر داغ این روزهای انتشارات با مخاطبان گفت‌وگو کرد.

در ابتدای این برنامه گنابادی در پاسخ به این سؤال که داشتن موزه و مرکز اسناد برای یک نشر چه ضرورتی دارد گفت: «همه چیز بسته به قدمت نشر دارد. قدمت علمی و فرهنگی (که ادامه‌دهنده راه فرانکلین و بنگاه  ترجمه و نشر کتاب است) آن‌قدر بلند و گرانمایه است که اسنادش را درخور توجه می‌کند. شرکتی در آمریکا به نام فرانکلین در دهه 1950 طرحی داشته که در کشورهای در حال توسعه کتاب‌های انگلیسی‌زبان ترجمه شود؛ به گونه‌ای که قرار بوده در این مسیر کمک مالی هم بکند. اما مدیریت درخشان همایون صنعتی‌زاده کار را به جایی رساند که نه‌تنها نیازی به دریافت کمک مالی پیدا نکردند بلکه چنان به ثبات رسیدند که این کمک، مسیر عکس را پیش گرفت و از ایران برای آمریکا پول فرستاده می‌شد. 

این استاد دانشگاه در رشته ادبیات افزود: «از کارهای مهم دیگری که صنعتی‌زاده انجام داد این بود که بخش ادیتورینگ و ویراستاری را تشکیل داد که حرکتی کاملاً پیشروانه در نشر ایران بود. صنعتی‌زاده بر متن‌های خوب سرمایه‌گذاری کرد، چنان‌که می‌بینیم خیلی از آثار گذشته هنوز نو هستند و از آنها استقبال می‌شود؛ اثری مثل خشم و هیاهو. از طرفی دیگر باید به این نکته اشاره کرد که وجود اسناد دسته‌بندی‌شده برای پژوهشگران امری ضروری و مبارک است؛ چراکه آنان را هم در پژوهش دربارۀ نشر و هم در پژوهش دربارۀ زندگی بزرگانی که با علمی و فرهنگی کار کرده‌اند بسیار یاری‌گر خواهد بود.»

گنابادی با ذکر مثالی دربارۀ اسناد انتشارات ادامه داد: «چند برگی که از اخوان ثالث در انتشارات علمی و فرهنگی وجود دارد، اگر در اختیار پژوهشگران واقعی قرار بگیرد، می‌تواند روشن‌کنندۀ بخش‌هایی از زندگی و شعر اخوان باشد؛ یا نامه‌هایی که بین کریم امامی و دیگران نوشته شده (با آن نثر شیوا و طنز منحصربه‌فرد) می‌تواند گوشه‌هایی از فرهنگ ما را روشن کند.»

معاون فرهنگی انتشارات علمی و فرهنگی در ادامۀ سخنانش به نکتۀ مهم نهادسازی پرداخت و ضعف این موضوع در داخل کشور را خاطرنشان کرد و گفت : «مشکل ما در ایران این است که نهادسازی نکرده‌ایم. جایی مثل دانشگاه تهران 90 سال قدمت دارد، درحالی‌که بعضی‌ دانشگاه‌های جهان 400 سال سابقه دارد. سنت و علم خاصیت انباشتی دارند و ماحصل آن که در اختیار دیگران قرار می‌گیرد، مفید واقع می‌شود. نهادسازی هم مثل سنت و علم است؛ باید انباشت شود. باید آنها را حفظ و به آنها اضافه کرد. نباید اجازه داد از آنها کسر شود. باید دستاوردهای نهادها گرامی داشته شوند. ما نیز باید نهادسازی کنیم. حرکتی که علمی و فرهنگی با تأسیس موزه و مرکز اسناد شروع کرده، قدمی است برای امر مهم نهادسازی. اگر می‌خواهیم جامعۀ کوتاه‌مدت نداشته باشیم، اگر می‌خواهیم هر چیزی که درست می‌کنیم به‌راحتی از دست نرود و اگر می‌خواهیم سرمایه‌های ما به‌ویژه سرمایه‌های فرهنگی ما از بین نرود، باید بدانیم که ما نیاز به موزه‌ها داریم.»

گنابادی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سؤالی دربارۀ کمیت و کیفیت اسناد گفت: «تعداد اسناد بسیار زیاد است؛ بیش از 300 هزار سند در این مرکز وجود دارد که برای پژوهش در مدیریت نشر و همین‌طور پژوهش دربارۀ تنظیم رابطۀ نشر با ناشران دیگر، با ویراستاران، با مؤلفان و مترجمان و البته با بازار کتاب، اطلاعات درخور و گران‌سنگی دارند.»

بهرام پروین گنابادی که در کارنامۀ خود تجربه سال‌ها حضور در برنامه‌های ادبی رادیو را دارد، پس از توضیحاتی که متمرکز بر مرکز اسناد بود، به بخش جذاب موزۀ علمی و فرهنگی هم پرداخت؛ جایی که به گفتۀ او هم تاریخی است هم تماشایی: «دیدن اشیائی همچون قلم، عینک، وسایل تحریر، دست‌نوشته‌ها و یادگاری‌های متنوع از سوی مؤلفان و مترجمان علمی و فرهنگی، علاوه بر جذابیت، پژوهش در تاریخ فرهنگی را بسیار تسهیل می‌کند.»

وی در پاسخ به سؤال پایانی مبنی بر امکان استفادۀ عموم از این موزه و مرکز اسناد گفت: «پس از افتتاح موزه و به محض اینکه شرایط کرونایی اجازه بدهد، امکان بازدید عموم فراهم خواهد شد و پژوهشگران نیز می‌توانند از این اسناد استفاده کنند. این اسناد متعلق به جامعه و فرهنگ ایران است».

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: علمی و فرهنگی انتشارات علمی و فرهنگی انتشارات علمی و فرهنگی موزه و مرکز اسناد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۸۲۸۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- آزاده صفی: سال ۲۰۱۸ پس از انتخاب همدان به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی، مسئولان استانی برای آماده‌سازی شهر و استقبال از این رویداد، دست به احداث، بهسازی و مرمت برخی از آثار و اماکن زدند که طرح پیاده‌راه‌سازی خیابان‌های بوعلی و اکباتان و میدان مرکزی شهر از این دست بود.

در حین اجرای این عملیات، اشیای تاریخی از میدان مرکزی شهر همدان کشف شد که سر و صدا و حواشی بسیاری را به همراه داشت. پس از کشف این اشیا اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان به همراه شهرداری همدان وعده ساخت سایت‌موزه را در این مکان دادند.

حواشی گریبانگیر همیشگی سایت موزه همدان

از سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۴۰۱ که از طراحی تا بهره‌برداری سایت موزه به طول انجامید، این موزه که روزی قرار بود به عنوان یک اثر شاخص در مرکز شهر همدان خودنمایی کند و تاریخ این کهن‌شهر را به رخ گردشگران بکشد همچنان درگیر حواشی فراوان بود و حتی حواشی، پس از بهره‌برداری نیز دست از سر سایت موزه برنداشت و تا امروز نیز ادامه دارد.

احداث سایت موزه با همکاری سه مجموعه میراث‌فرهنگی، شهرداری و راه و شهرسازی و کشمکش بین این دستگاه‌ها از جمله معضلاتی بود که چند سال گریبانگیر پروژه بود و مدت‌ها پروژه را در سکوت عمرانی نگاه داشت و خبری از اجرای آن نبود.

در سال ۹۷ که سایت موزه گرفتار کشمکش اداری بود عباس صوفی؛ شهردار وقت همدان گفته بود که برای به نتیجه رسیدن پروژه و ساخت بنا، باید میراث‌فرهنگی و راه و شهرسازی، بودجه مورد نیاز را در کار تزریق کنند تا شهرداری بتواند عملیات عمرانی را ادامه دهد.

محمدحسین مرادی؛ معاون وقت بازآفرینی شهری و مسکن اداره‌کل راه و شهرسازی استان همدان نیز در این زمینه گفته بود این اداره وظیفه‌ای در قبال تأمین بودجه و اعتبار پروژه احداث سایت‌موزه میدان مرکزی همدان ندارد.

همان زمان کامران گردان؛ رئیس وقت شورای شهر همدان نیز درباره پروژه گفته بود که سه‌گانگی در سه نهاد میراث‌فرهنگی، راه و شهرسازی و شهرداری همدان از دلایل عمده طولانی شدن روند این پروژه است.

احمد ترابی؛ معاون وقت میراث‌فرهنگی همدان نیز همان زمان از رکود در روند ساخت پروژه سایت موزه میدان مرکزی همدان خبر داده و گفته بود این پروژه در همان مرحله‌ای که بوده، قرار داشته و پیشرفتی نکرده است و تنها آثار و اشیا تاریخی کشف شده به موزه اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری منتقل شده است.

سایت موزه همدان قبرستان وعده‌های بی عمل مدیران

جدا از رکود طولانی پروژه و کشمکش بین دستگاه‌های مربوطه، وعده و وعیدهای بسیاری برای اتمام پروژه داده شد و سال‌ها سایت موزه میدان مرکزی همدان به قبرستان وعده‌های بدون عمل مدیران تبدیل شد و سرانجام اداره‌کل راه و شهرسازی از این پروژه کنار گذاشته شد و میراث‌فرهنگی و شهرداری اتمام پروژه را عهده‌دار شدند.‌

پس از آن نیز «افتتاح سایت موزه همدان در ماه‌های آینده» بارها تیتر رسانه‌ها شد و خلاصه این پروژه، پس از طی کردن هفت‌خان رستم شهریورماه ۱۴۰۱ و در سکوت خبری و ناباوری فعالان میراث‌فرهنگی و گردشگری افتتاح شد و در نهایت مدیریت آن به شهرداری واگذار شد.

باوجود اینکه انتظار می‌رفت افتتاح این مکان شاخص در میدان دیدنی همدان، میدان‌داری کند و به رونق گردشگری منجر شود اما حاشیه‌های بعد از افتتاح آنقدر قوی شد که تمام حواشی ساخت سایت موزه را از ذهن‌ها پاک کرد.

سایت موزه، محل وقوع معضلات اجتماعی در میدان مرکزی شهر

خلاصه اینکه پس از افتتاح هم گره از بخت تنها سایت موزه غرب کشور باز نشد و هر روز حاشیه‌هایش بیشتر از قبل شد و این حواشی تا جایی پیش رفت که حالا این موزه در میدان مرکزی شهر همدان به محلی برای وقوع انواع معضلات اجتماعی تبدیل شده است.

تأمین نیروی متخصص مانند موزه‌دار و راهنمای گردشگری، مهمترین مشکلات سایت موزه است که پس از گذشت یکسال و نیم از افتتاح، هنوز محقق نشده و گویا عزمی بر رفع این مشکل بزرگ نیز وجود ندارد. از طرفی شهرداری همدان فاقد این نیروهای متخصص است و از طرف دیگر میراث‌فرهنگی با کمبود شدید نیروی انسانی مواجه است و این معضلات وضعیت سایت موزه را به کلافی سردرگم تبدیل کرده است.

با وجود اینکه استقبال از سایت موزه در ایام خاص مانند تعطیلات و مناسبت‌ها چشمگیر است و گردشگران تمایل بالایی به بازدید از آن نشان می‌دهند اما این مکان همچنان فاقد استانداردهایی مانند راهنمای گردشگری و موزه‌دار است و آنطور که باید در معرفی تاریخ همدان به گردشگران موفق عمل نکرده است.

جای خالی راهنمای گردشگری و موزه‌دار در تنها سایت موزه غرب کشور

در سایت موزه میدان مرکزی شهر همدان که با عنوان عریض و طویل تنها سایت موزه غرب کشور شناخته شده است آثاری از دوران ماد، اشکانی و پایه ستون‌های دوره هخامنشی تا دوره اسلامی وجود دارد که نشان می‌دهد حدود ۳ هزار سال در لایه‌های مختلف آن زندگی وجود داشته و تاکنون نیز مهمترین میدان شهر همدان باقی مانده است.

بنابراین این موضوع می‌تواند اصلی‌ترین دلیل و ادعا باشد که این حجم از تاریخ و تمدن هنوز در شهر زنده است و اگر آنها را به تماشای مخاطبان بگذاریم در جذب گردشگر تأثیرگذار خواهد بود، اما متأسفانه هنوز عزمی بر مدیریت صحیح این مکان در همدان شکل نگرفته و سایت موزه به محلی برای وقوع معضلات اجتماعی تبدیل شده است.

کد خبر 6090742

دیگر خبرها

  • موزه دانشگاه صنعتی امیرکبیر افتتاح شد
  • احیای گنجینه‌های تاریخی حیدرآباد به دست متخصصان ایرانی
  • چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد
  • یادگارهایی از «خلیج‌فارس» در آستان مبارک رضوی
  • چند خبر کوتاه از شهرستان های سبزوار و سرخس
  • موزه پبده از بی نظیرترین موزه‌های کتب و نسخ خطی قرآن کریم
  • این رویداد در خدمت ایجاد مشارکت میان جامعه پژوهشگران برگزار شد
  • افت ۴ پله‌ای رتبه علمی ایران
  • انتشار کتاب ماهی جان در قزوین
  • انتشار کتاب «ماهی جان» در قزوین